Dyniowy deser jaglany
Dzień czwarty to lekki deser na bazie kaszy jaglanej. W jego skład wchodzą również dyniowe purée i przyprawa na którą przepis pojawił się w poniedziałek. Dodatkowo możesz go udekorować syropem z wtorkowego wpisu i podać w towarzystwie dyniowego chlebka ze środy ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2/3 szklanki purée z dyni
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu
2-3 łyżeczki przyprawy do dyni
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem przepłucz dokładnie pod strumieniem zimnej wody.
- Zagotuj z mlekiem kokosowym i sojowym, odrobiną soli, oraz przyprawami. Jak będzie całkowicie miękka dodaj purée z dyni i ksylitol, wymieszaj.
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i zblenduj na gładką masę.
- Gotowy deser przełóż do pucharków (słoików), na dno możesz pokruszyć nieco herbatników korzennych, a na wierzch ryżową bitą śmietanę i syrop dyniowy.
Millet pumpkin pudding
RECIPE
INGREDIENTS
2/3 cup pumpkin puree
1/2 cup millet
1/2 cup coconut milk
1 cup of soy milk (or other nut milk)
2 tbsp unrefined coconut oil
4 tbsp of xylitol
2-3 tsp pumpkin spice
1 tsp vanilla extract
pinch of salt
PREPARATION
- Pour millet with a boiling water, then rinse under cold water.
- Boil millet with a coconut and soy milk, a pinch of salt and spices until completely soft.
- Add pumpkin puree, xylitol and mix it together.
- At the end, add vanilla extract and blend until smooth.
- Put pudding in jars, at the bottom you can add some biscuit crumbs and decorate with a rice whipped cream and pumpkin syrup.
BRAK KOMENTARZY