Dyniowy deser jaglany

Dzień czwarty to lekki deser na bazie kaszy jaglanej. W jego skład wchodzą również dyniowe purée i przyprawa na którą przepis pojawił się w poniedziałek. Dodatkowo możesz go udekorować syropem z wtorkowego wpisu i podać w towarzystwie dyniowego chlebka ze środy ;)

dyniowy deser jaglany - eatmeplease.pl

dyniowy deser jaglany - eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

2/3 szklanki purée z dyni
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu
2-3 łyżeczki przyprawy do dyni
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem przepłucz dokładnie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Zagotuj z mlekiem kokosowym i sojowym, odrobiną soli, oraz przyprawami. Jak będzie całkowicie miękka dodaj purée z dyni i ksylitol, wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i zblenduj na gładką masę.
  4. Gotowy deser przełóż do pucharków (słoików), na dno możesz pokruszyć nieco herbatników korzennych, a na wierzch ryżową bitą śmietanę i syrop dyniowy.


Millet pumpkin pudding

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 25 min.
Serves: 2-3

INGREDIENTS

2/3 cup pumpkin puree
1/2 cup millet
1/2 cup coconut milk
1 cup of soy milk (or other nut milk)
2 tbsp unrefined coconut oil
4 tbsp of xylitol
2-3 tsp pumpkin spice
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

PREPARATION

  1. Pour millet with a boiling water, then rinse under cold water.
  2. Boil millet with a coconut and soy milk, a pinch of salt and spices until completely soft.
  3. Add pumpkin puree, xylitol and mix it together.
  4. At the end, add vanilla extract and blend until smooth.
  5. Put pudding in jars, at the bottom you can add some biscuit crumbs and decorate with a rice whipped cream and pumpkin syrup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.