Curry z dynią i nerkowcami

Być może ostatnią rzeczą na jaką masz ochotę o poranku – po halloween – jest dynia. Ale ciepła, dobrze przyprawiona potrawa z jej udziałem może uratować Ci ten dzień ;) Po tym jak cały zeszły tydzień piekłam dyniowe ciasta, robiłam syropy, desery mleka na słodko, nadszedł czas na porządny jesienny obiad. Curry z dynią, ziemniakami, rodzynkami i nerkowcami…omnomnom

Pozostałe dyniowe przepisy z bloga: zupa dyniowo pomarańczowa, risotto, pączki dyniowe bezglutenowe, zupa krem orzechowo dyniowy, kanapkowa pasta dyniowa.

curry z dynia i nerkowcami - eatmeplease.pl

curry z dynia i nerkowcami - eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 3

SKŁADNIKI

500 g dyni pokrojonej w kostkę*
400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 łyżki oleju kokosowego lub wegańskiego masła
4-5 łyżek mleka kokosowego (część tłusta)
2 łyżeczki ksylitolu (lub innego cukru)
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
5 łyżek rodzynek
3 łyżki nerkowców
2-3 łyżki curry
1 łyżeczka słodkiego chilli
szczypta soli

+ świeża kolendra

*po obraniu i wyczyszczeniu wnętrza z pestek.

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło / olej rozpuść na rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż będzie złota. Dodaj czosnek.
  3. Po chwili dodaj curry i chilli, wymieszaj.
  4. Dynię i ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przykryj przykrywką.
  5. Dolej bulion warzywny, duś pod przykryciem, aż dynia i ziemniaki będą al dente.
  6. Dodaj rodzynki, nerkowce, ksylitol i mleko kokosowe. Dopraw solą do smaku.
  7. Podawaj np. z ryżem basmati.


Pumpkin & cashew curry

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 35 min.
Serves: 3

INGREDIENTS

500 g pumpkin, diced *
400 g of potatoes diced
3 tbsp coconut oil
4-5 tbsp of coconut milk (fat part)
2 tsp of xylitol (or other sugar)
1 white onion
1 garlic clove
1 cup vegetable broth
5 tbsp raisins
3 tbsp cashews
2-3 tbsp curry powder
1 tsp sweet chilli
pinch of salt

+ Fresh coriander

* after peeling and removing seeds

PREPARATION

  1. Melt butter on a hot frying pan.
  2. Finely chop the onion and fry in butter until golden. Add garlic.
  3. After a while, add curry and chilli, stir for a while.
  4. Pumpkin and potatoes cut into cubes, toss in a pan and cover.
  5. Add vegetable broth, simmer covered, until the squash and potatoes are al dente.
  6. Add raisins, cashews, xylitol and coconut milk. Season with pinch of salt.
  7. Serve with basmati rice ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Ewa

    Tak, dynia świetnie komponuje się z curry. Piekę na szybko na oleju na patelni kostki dyni z curry z piórkami cebuli, z ćwiartkami twardej śliwki a do tego posiekana papryczka chili, trochę jarmużu na koniec. Z ryżem. Słońce na talerzu pośrodku jesieni :) Śliwki robią się miękkie i uwalniają tu swój słodko-kwaśny charakter, pasują . Pozdrawiam serdecznie.

  • Kasia

    Czapki z głów! Wspaniała, aromatyczna i szybka potrawa. Bogaty, pełny smak. Wchodzi ma stałe do mojego menu :)