Orzechowe ciasto z truskawkami

Moje pierwsze w tym roku truskawki przyjechały z Grecji, 2 tysiące kilometrów stąd dojrzewały w słońcu, aby pewnego dnia stać się moją kolacją i deserem…

A deser wyglądał tak jak widzisz, był bezglutenowym ciastem z kruszonką, mocno orzechowym, słodzonym ksylitolem i ze względu na swoje walory smakowe zniknął bardzo szybko. Takie ciasto to samo zdrowie ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 25 min.
Ilość porcji: 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka migdałów
3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
3-4 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli

nadzienie:
500-600 g truskawek
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub innej

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki na spód umieść w pojemniku blendera i zmiel, powinna powstać grudkowata, lepka masa.
  3. Wysmaruj blachę odrobiną oleju i wyłóż jej spód 2/3 ciasta (wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki).
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.
  5. W tym czasie umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry truskawki.
  6. Umieść je w misce z pozostałymi składnikami nadzienia i wymieszaj ręką.
  7. Wyjmij spód z piekarnika, umieść nadzienie i pokrusz pozostałą część spodu, tak aby na wierzchu powstała warstwa kruszonki.
  8. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut.


Hazelnut and strawberry crumble cake

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 25 min.
Serves: 22 x 22 cm

INGREDIENTS

crust:
1 cup of hazelnuts
1 cup of almonds
3 tbsp flax seeds + 6 tbsp water
3-4 tbsp of coconut oil
3-4 tbsp xylitol
2 tsp vanilla extract (optional)
pinch of salt

filling:
500-600 g of strawberries
2 tbsp xylitol
1 tbsp of corn starch (or any other)

PREPARATION

  1. Set oven for 180 degrees.
  2. Place all crust ingredients into a blender container and blend until combined.
  3. Grease the cake tin with oil and press about 2/3 of the nuts mixture on bottom (level the surface with a spoon).
  4. Bake in preheated oven for about 10 minutes.
  5. Meanwhile, wash strawberries, cut off stalks and cut them into slices.
  6. Place them in a bowl with the remaining ingredients of the filling and mix with hands.
  7. Remove crust from the oven, pour with the filling and use the rest of the crust to make some crumble on the top layer of the cake.
  8. Put back into the oven for 15 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.