Orzechowe ciasto z truskawkami
Moje pierwsze w tym roku truskawki przyjechały z Grecji, 2 tysiące kilometrów stąd dojrzewały w słońcu, aby pewnego dnia stać się moją kolacją i deserem…
A deser wyglądał tak jak widzisz, był bezglutenowym ciastem z kruszonką, mocno orzechowym, słodzonym ksylitolem i ze względu na swoje walory smakowe zniknął bardzo szybko. Takie ciasto to samo zdrowie ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka migdałów
3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
3-4 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
nadzienie:
500-600 g truskawek
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub innej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Wszystkie składniki na spód umieść w pojemniku blendera i zmiel, powinna powstać grudkowata, lepka masa.
- Wysmaruj blachę odrobiną oleju i wyłóż jej spód 2/3 ciasta (wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki).
- Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.
- W tym czasie umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry truskawki.
- Umieść je w misce z pozostałymi składnikami nadzienia i wymieszaj ręką.
- Wyjmij spód z piekarnika, umieść nadzienie i pokrusz pozostałą część spodu, tak aby na wierzchu powstała warstwa kruszonki.
- Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Hazelnut and strawberry crumble cake
RECIPE
INGREDIENTS
crust:
1 cup of hazelnuts
1 cup of almonds
3 tbsp flax seeds + 6 tbsp water
3-4 tbsp of coconut oil
3-4 tbsp xylitol
2 tsp vanilla extract (optional)
pinch of salt
filling:
500-600 g of strawberries
2 tbsp xylitol
1 tbsp of corn starch (or any other)
PREPARATION
- Set oven for 180 degrees.
- Place all crust ingredients into a blender container and blend until combined.
- Grease the cake tin with oil and press about 2/3 of the nuts mixture on bottom (level the surface with a spoon).
- Bake in preheated oven for about 10 minutes.
- Meanwhile, wash strawberries, cut off stalks and cut them into slices.
- Place them in a bowl with the remaining ingredients of the filling and mix with hands.
- Remove crust from the oven, pour with the filling and use the rest of the crust to make some crumble on the top layer of the cake.
- Put back into the oven for 15 minutes.
BRAK KOMENTARZY