„Wędzony” kokos
Nie jaram się nazywaniem rzeczy wegańskich, typowo mięsnymi określeniami, ale czasem ciężko znaleźć odpowiednie słowo, aby określić smak, konsystencję lub rodzaj jedzenia i wtedy zdarzają mi się takie zapożyczenia.
Dostałam coś podobnego w prezencie z Kanady – wegański bekon – na bazie sojowego granulatu. Podpatrzyłam skład oryginalnego produktu i zrobiłam wersję przy użyciu płatków kokosowych. Wędzony kokos to idealny dodatek do domowych fast foodów, sałatek, kanapek z awokado czy tofucznicy. Ale, uwaga ma bardzo intensywny smak i zapach, nie dla każdego :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki sosu sojowego
2,5 łyżki aromatu wędzarniczego
1/2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chilli
PRZYGOTOWANIE
- Nastaw piekarnik na 150 stopni.
- Wszystkie składniki poza płatkami kokosowymi wymieszaj w misce.
- Wsyp do niego płatki kokosowe i dokładnie wymieszaj tak, aby płatki pokryły się miksturą z każdej strony.
- Płaską blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź na niej płatki i piecz ok. 10-20 minut, co 5 minut mieszając i przekręcając je na drugą stronę. Płatki łatwo spalić dlatego najlepiej spędź ten czas w kuchni :P
- Możesz po upieczeniu zostawić je na jakiś czas w piekarniku, powinny na końcu być chrupiące i względnie suche.
BRAK KOMENTARZY