Owsianka Peanut Butter
Masło orzechowe to po prostu zmielone, z dodatkiem cukru i soli, fistaszki. Pisałam już o tym jak łatwo zrobić je samemu w domu i o tym jakie korzyści płyną z jego spożycia. A dzisiaj trafiłam na takie info…
Na bazie masła orzechowego powstaje batonik Plumpy’nut, używany do zwalczania niedożywienia w krajach dotkniętych głodem. Jedno opakowanie zawiera 500 kalorii, może być przechowywane nieschłodzone przez 2 lata, nie wymaga gotowania i jakiegokolwiek przygotowania. Preparat może być podawany bez nadzoru lekarza. W jego skład wchodzi pasta z orzechów ziemnych, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, olej roślinny, witaminy i minerały. Jak widzisz masło orzechowe to jednak coś więcej.
Dotychczas na blogu pojawiło się kilka słodkości z użyciem masła orzechowego: tarta, shake, muffiny, batony, tofurnik, lody; zupa krem oraz ciastka dla psa.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
owsianka:
2/3 szklanki płatków mieszanych (żytnie, owsiane, jaglane etc.)
1 szklanka filtrowanej wody
3 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
opcjonalnie:
+ pokruszone orzechy ziemne
++ syrop klonowy
TIP: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej użyj odpowiednich dla siebie płatków, będzie tak samo yummy ;)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj.
- Pokruszone orzechy ziemne podpraż na suchej patelni.
- Udekoruj nimi owsiankę. Opcjonalnie skrop odrobiną syropu klonowego.
BRAK KOMENTARZY