Jaglany deser kawowy

No wiem, przeginam ze słodkimi wpisami, ale ten słoiczek od wczoraj czekał w lodówce na sesję foto.

Jak już jeść desery to lepiej znać ich skład i mieć nad nimi pełną kontrolę. A jak ma być zdrowo i słodko, to musi być z kaszą jaglaną, sorry ziom :P

Posiada ona sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, krzemu, żelaza i miedzi. Jest lekko strawna, bezglutenowa. Z kaszy jaglanej – jak z fasoli ;P – można zrobić zupełnie wszystko, na blogu pojawiła się już w postaci śniadaniowej jaglanki, puddingu z orzechami laskowymi, w sałatceburgerach.

Nie będę ukrywać, że przepis inspirowany jest deserem z Lokal Vegan Bistro mieszczącego się na Kruczej, a ponieważ obchodzi on niebawem pierwsze urodziny, życzę duuuuuuużo wegańskiego i smacznego całej ekipie ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy jaglanej
4 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
8-10 łyżek kawy + 1 szklanka wody
1-2 łyżki likieru amaretto (lub ciemnego rumu)*
3-5 łyżek syropu klonowego**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
1 gorzka czekolada + kilka łyżek mleka

+ garść orzechów laskowych do dekoracji

* alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostanie jedynie aromat ;)
** zależy jak bardzo słodki lubisz ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Kawę zalej wrzątkiem, jak się zaparzy przepuść przez papierowy filtr.
  3. W rondelku umieść kaszę, mleko, syrop klonowy, likier (lub rum), aromat i szczyptę soli.
  4. Gotuj aż będzie zupełnie miękka.
  5. Dodaj pozostałe składniki – olej i kawę – dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec zblenduj na gładką masę i umieść w pucharkach lub słoiczkach (ja użyłam 300 ml słoików).
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając z odrobiną mleka i umieść na wierzchu każdej porcji deseru, posypując kruszonymi orzechami laskowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.