Jaglany deser kawowy
No wiem, przeginam ze słodkimi wpisami, ale ten słoiczek od wczoraj czekał w lodówce na sesję foto.
Jak już jeść desery to lepiej znać ich skład i mieć nad nimi pełną kontrolę. A jak ma być zdrowo i słodko, to musi być z kaszą jaglaną, sorry ziom :P
Posiada ona sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, krzemu, żelaza i miedzi. Jest lekko strawna, bezglutenowa. Z kaszy jaglanej – jak z fasoli ;P – można zrobić zupełnie wszystko, na blogu pojawiła się już w postaci śniadaniowej jaglanki, puddingu z orzechami laskowymi, w sałatce i burgerach.
Nie będę ukrywać, że przepis inspirowany jest deserem z Lokal Vegan Bistro mieszczącego się na Kruczej, a ponieważ obchodzi on niebawem pierwsze urodziny, życzę duuuuuuużo wegańskiego i smacznego całej ekipie ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka kaszy jaglanej
4 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
8-10 łyżek kawy + 1 szklanka wody
1-2 łyżki likieru amaretto (lub ciemnego rumu)*
3-5 łyżek syropu klonowego**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
1 gorzka czekolada + kilka łyżek mleka
+ garść orzechów laskowych do dekoracji
* alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostanie jedynie aromat ;)
** zależy jak bardzo słodki lubisz ;)
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
- Kawę zalej wrzątkiem, jak się zaparzy przepuść przez papierowy filtr.
- W rondelku umieść kaszę, mleko, syrop klonowy, likier (lub rum), aromat i szczyptę soli.
- Gotuj aż będzie zupełnie miękka.
- Dodaj pozostałe składniki – olej i kawę – dokładnie wymieszaj.
- Na koniec zblenduj na gładką masę i umieść w pucharkach lub słoiczkach (ja użyłam 300 ml słoików).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając z odrobiną mleka i umieść na wierzchu każdej porcji deseru, posypując kruszonymi orzechami laskowymi.
BRAK KOMENTARZY