„Mielony” tofu burger
Po pobycie na wakacjach, gdzie zdobycie mleka sojowego graniczyło z cudem, a o tofu można było pomarzyć, odbijam sobie w najlepsze…obiecuję już nigdy nie narzekać na to miasto…i promise U Warsaw! Tu jest naprawdę dobrze, są sklepy, są knajpy, nikt się nie dziwi jak proszę o sojowe mleko do kawy. Tofu ze sprawdzonego źródła, ulubione miejsca pod halą mirowską, ukryte w labiryncie boksów najlepsze spoty z przyprawami, to wszystko jest tu!
Zawsze moim ulubionym sposobem na tofu było marynowanie go i smażenie po wcześniejszym obtoczeniu w mące. Chrupiące tofu – najlepiej! Ale tak dla odmiany na słoneczne popołudnie zrobiłam „mielone” tofu burgery i są naprawdę spoko :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
burger:
2 kostki tofu – ok. 400 g
1 duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
2-4 łyżki mąki kukurydzianej
sól himalajska
pieprz
panierka:
biały lub czarny sezam lub bezglutenowa bułka tarta
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieść pokruszone tofu, pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj, rozdrabniając tofu widelcem.
- Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
- Do masy z tofu dodaj siemię, ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przed smażeniem panieruj w sezamie lub bezglutenowej bułce tartej.
BRAK KOMENTARZY