„Mielony” tofu burger

Po pobycie na wakacjach, gdzie zdobycie mleka sojowego graniczyło z cudem, a o tofu można było pomarzyć, odbijam sobie w najlepsze…obiecuję już nigdy nie narzekać na to miasto…i promise U Warsaw! Tu jest naprawdę dobrze, są sklepy, są knajpy, nikt się nie dziwi jak proszę o sojowe mleko do kawy. Tofu ze sprawdzonego źródła, ulubione miejsca pod halą mirowską, ukryte w labiryncie boksów najlepsze spoty z przyprawami, to wszystko jest tu!

Zawsze moim ulubionym sposobem na tofu było marynowanie go i smażenie po wcześniejszym obtoczeniu w mące. Chrupiące tofu – najlepiej! Ale tak dla odmiany na słoneczne popołudnie zrobiłam „mielone” tofu burgery i są naprawdę spoko :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 8-12 burgerów

SKŁADNIKI

burger:
2 kostki tofu – ok. 400 g
1 duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
2-4 łyżki mąki kukurydzianej
sól himalajska
pieprz

panierka:
biały lub czarny sezam lub bezglutenowa bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieść pokruszone tofu, pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj, rozdrabniając tofu widelcem.
  2. Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
  3. Do masy z tofu dodaj siemię, ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Przed smażeniem panieruj w sezamie lub bezglutenowej bułce tartej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.