Pasta alla norma
Ostatnio w mojej kuchni panuje prostota. Korzystam z letniego dobrobytu, jagód, malin, młodych ziemniaków, fasolki szparagowej i każdej innej roślinnej pyszności. Dziś zatęskniłam za włoskim jedzeniem, więc powstała typowa sycylijska pasta z pomidorami i bakłażanem. Chyba czas zaplanować jakiś wyjazd na południe ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 pomidory
1 szklanka passaty pomidorowej
świeża bazylia
sól i pieprz
+ wegański parmezan z orzechów (może być taki)
++ makaron bezglutenowy (lub zwykły)
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana pokrój w 5-7 mm plastry, a następnie każdy z nich w kostkę. Umieść w misce, mocno posyp solą i odstaw na 15 minut.
- W tym czasie bakłażan puści sok, pozbędziesz się goryczki poprzez przepłukanie go pod strumieniem zimnej wody. Odsącz na ręczniku.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek przeciśnięty przez prasę. Po minucie dodaj bakłażana, przykryj przykrywką i duś do momentu aż będzie całkowicie miękki.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Następnie dodaj passatę i obrane ze skóry pomidory, pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Podgotuj kilka minut, dodaj świeżej bazylii, wegańskiego parmezanu i wymieszaj z makaronem.
- Podawaj posypane dodatkowo parmezanem i bazylią.
BRAK KOMENTARZY