Pasta fasolowa z kolendrą i limonką
Świeża kolendra bywa darzona zarówno miłością jak i nienawiścią. Niektórzy mówią że smakuje jak mydło i pachnie jak perfumy, ale jeśli jesteś wielbicielem tego zielska, to wiesz jak bardzo mylne są to określenia. Kolendra jest intensywna i specyficzna, ale pyszna. Dobrze współgra z cytrusami, potrawami kuchni azjatyckiej i warzywami. Trafiła do dzisiejszej pasty fasolowej wraz z limonką.
W najbliższym czasie będzie tu sporo przepisów z fasoli i innych suchych czy puszkowanych strączków, które nabyłam w wyniku gromadzenia zapasów na te 14 dni kwarantanny. Nie wiem jak będzie z dostępnością świeżych warzyw w ciągu najbliższych tygodni, ale mam nadzieję że jakoś wszyscy damy radę to przetrwać ze smakiem i w zdrowiu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka fasoli białej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek świeżej kolendry
sok z 1 limonki
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę zalej zimną wodą i mocz 8-12 h. Jeśli używasz takiej ze słoika lub puszki pomiń punkt 1 i 2.
- Wodę w której moczyła się fasola wylej, a fasolę ugotuj w nowej wodzie z odrobiną soli, aż będzie miękka. Pozostaw do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj na gładką pastę.
- Podawaj z pieczywem, z warzywami pokrojonymi w słupki lub jako składnik obiadowego bowl’a.
White beans pate with coliander & lime
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of white beans
1 clove of garlic
2 tbsps of olive oil
a bunch of fresh coriander
juice of 1 lime
pinch of salt
freshly ground pepper
PREPARATION
- Pour cold water over beans and soak for 8-12 hours. If you use pre-cooked beans in jar or can, skip points 1 and 2.
- Cook the beans in new water with a little salt until soft. Leave to cool.
- Place all ingredients in a blender container and blend to a smooth pâté.
- Serve with bread, vegetables cut into sticks or as a part of a dinner bowl.
BRAK KOMENTARZY