Peanut butter tofurnik

Lubisz masło orzechowe, prawda?! To będzie wpis specjalnie dla Ciebie…krótko i na temat. Bez pieczenia, gotowania (na parze się nie liczy ;) idealnie kremowy i zimny tofurnik na upalne dni. Tym razem będzie dość słodko!


PRZEPIS

Czas przygotowania: ponad 1 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych
1 szklanka zmielonych migdałów
5 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki daktyli (moczonych ok 30 minut)

nadzienie:
350 g tofu
2/3 szklanki masła orzechowego (bez soli i cukru)
1/4 szklanki syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml – tłustego)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

WAŻNE: mleko kokosowe wstaw dzień przed planowanym robieniem ciasta do lodówki

polewa:
125 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego (tłustego)

dekoracja:
pokruszone, prażone orzechy ziemne

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Składniki na spód ciasta umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
  2. Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
  3. Wstaw do lodówki.

nadzienie:

  1. Tofu, masło orzechowe, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
  2. Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno pomóc.
  3. Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
  4. Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
  5. Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.

polewa:

  1. Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.

TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.