Lody banan & czekolada & masło orzechowe
Lody naturalne, niesłodzone, najlepsze! Nie potrzebujesz wymyślnych składników, wysokich skillsów w sztuce kulinarnej, jedynie 6 składników i chwilę wolnego czasu. Idealne na taki dzień jak dziś, kiedy słońce coś ściemnia, a chmury wróżą nadejście letniego przelotnego deszczu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
lody:
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
3 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru (może być ze sklepu, a może domowe)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dekoracja:
kruszone orzechy i gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE
- Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do zamrażalnika na 1-2 h.
- W pojemnika od blendera umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zamrożone banany i wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Przelej masę do plastikowego pojemnika, zamknij go szczelnie i umieść w zamrażalniku na 2-4 h.
- Gotowe lody podawaj posypane kruszonymi orzechami arachidowymi (ziemnymi) oraz gorzką czekoladą.
BRAK KOMENTARZY