Lody banan & czekolada & masło orzechowe

Lody naturalne, niesłodzone, najlepsze! Nie potrzebujesz wymyślnych składników, wysokich skillsów w sztuce kulinarnej, jedynie 6 składników i chwilę wolnego czasu. Idealne na taki dzień jak dziś, kiedy słońce coś ściemnia, a chmury wróżą nadejście letniego przelotnego deszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 4 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

lody:
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
3 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru (może być ze sklepu, a może domowe)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

dekoracja:
kruszone orzechy i gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE

  1. Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do zamrażalnika na 1-2 h.
  2. W pojemnika od blendera umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zamrożone banany i wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelej masę do plastikowego pojemnika, zamknij go szczelnie i umieść w zamrażalniku na 2-4 h.
  4. Gotowe lody podawaj posypane kruszonymi orzechami arachidowymi (ziemnymi) oraz gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.