Risotto z dynią piżmową

Uwielbiam risotto z dynią! Na tym powinnam zakończyć ten wpis, bo przecież jest poza sezonem. Nie moja wina, że w okolicy sprzedają dynie piżmowe, nie mogłam przejść obojętnie. Pewnie nikogo ten przepis nie zaskoczy, bo to klasyk. Ale jeśli znajdzie się choć jedna osoba żyjąca w nieświadomości i dzięki mnie pozna ten smak, będę zajarana.

Dynia piżmowa (cucurbita moschata) – jak każda dynia ma dużo cennych witamin (C, witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP), minerałów (fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez), beta-karotenu (prowitaminy A) oraz kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy. Zawiera pektyny (które usuwają z organizmu związki toksyczne i jednocześnie usprawniają pracę jelit). Jest niskokaloryczna (przeciętnie 100 g dyni to ok. 30 kcal) i lekkostrawna. Świeży sok z dyni oraz miąższ działają moczopędnie (stosowane są przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia). Na dodatek jest mega smaczna, pachnąca i nadaje daniom intensywnej pomarańczowej barwy.

Polecam od razu udusić (bądź upiec) sobie całą dynię (choć do przepisu potrzebne jest pół), bo mam na nią kolejny pomysł, ale o tym niebawem.

risotto_z_dynia_pizmowa3


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1/2 dyni piżmowej
1 litr bulionu warzywnego
1,5 szklanki ryżu do risotto
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli w proszku (pieprz cayenne – inna nazwa tej samej przyprawy)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól himalajska
pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
  2. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej 2 łyżki oliwy i pokrojoną dynię.
  3. Duś pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie odpowiednio miękka i lekko przyrumieniona.
  4. Gotową dynię przenieś do miski, patelnia przyda się ponownie za chwilę.
  5. Ponownie wlej na patelnię 2 łyżki oliwy.
  6. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż.
  7. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  8. Do cebuli i czosnku dorzuć suchy ryż, dokładnie wymieszaj, tak aby pokrył się oliwą.
  9. Dolej wina, mieszaj do momentu wchłonięcia przez ryż.
  10. Dolej 2 szklanki bulionu warzywnego, połowę wcześniej przygotowanej dyni i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  11. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodaj pozostałe 2 szklanki i kolejną porcję dyni (zostaw sobie kilka kostek do dekoracji). Co pewien czas mieszaj, aby nie przypalić (tak naprawdę najlepiej nie wychodź z kuchni ;).
  12. Spróbuj potrawy i przypraw chilli, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  13. Podawaj udekorowane: świeżymi ziołami, kawałkami dyni, pestkami dyni lub „parmezanem” z migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.