Sałatka z zielonego mango
Hola! Ten przepis przywiozłam z Kostaryki. Jeśli kiedykolwiek ją odwiedzisz to istnieje ryzyko, że w skład twojej codziennej diety będzie wchodziło mango i jest ono głównym składnikiem tego prostego przepisu.
Pierwszy raz z niedojrzałym mango spotkałam się podczas wizyty na plantacji kawy. Byłam jedyną osobą tego dnia i miałam przewodnika tylko dla siebie. Poza całym ogromem wiedzy na temat uprawy, zbierania, obróbki, suszenia, kontroli jakości i procesu wypalania, zostałam poczęstowana sałatką z zebranych po drodze owoców. Niedojrzałe mango, skropione sokiem z limonki i posypane odrobiną soli, tak proste i pyszne za razem. Potem widywałam różne wersje tej przystawki na ulicznych straganach i w sklepach, a wieczorami robiłam wariacje z dodatkiem białej gujawy i kolendry.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 niedojrzałe mango*
1-2 gujawy**
sok z 1 limonki
garść świeżej kolendry
szczypta soli
*niedojrzałe mango ma lekko mączny i cierpki smak, który może nie każdemu przypadnie do gustu. Możesz użyć dojrzałego mango, byle nie przejrzałego i zbyt miękkiego :P
**nie wiem jak wygląda sprawa dostępności gujawy w Polsce, ale jeśli nie jesteś w stanie jej kupić to możesz pominąć lub zastąpić ją gruszką, kwaśnym jabłkiem lub awokado, też będzie smaczne.
PRZYGOTOWANIE
- Mango i pozostałe owoce obierz ze skóry.
- Następnie pokrój je w plastry, umieść w misce, skrop spora ilością soku z limonki, dodaj świeżej kolendry i soli.
- Gotowe!
BRAK KOMENTARZY