Sos tysiąca wysp
Tysiąca wysp nie odwiedzę nigdy…na razie udało mi się może kilka :P
Prawdopodobnie recepturę sosu wymyśliła pewna pani mieszkająca w rejonie zwanym Tysiącem Wysp, znajdującym się pomiędzy Stanami, a Kanadą. Dlatego nazwa sosu nie jest przypadkowa.
Kojarzony z daniami typu fast food, zapamiętałam jako tłustą mieszankę majonezu z ketchupem dodawaną do hot dogów, z czasów kiedy jadałam jeszcze produkty odzwierzęce. 1000 wysp w wersji wegańskiej pasuje do warzywnych burgerów, kanapek i sałatek. Podam przy okazji przepis na majonez sojowy, który najlepiej sprawdza się w tym akurat przepisie.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sos 1000 wysp:
1/2 szklanki sojowego majonezu (lub ryżowego)*
2-3 łyżki łagodnego ketchupu (najlepiej domowego)
2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych
2 łyżki drobno pokrojonych zielonych oliwek
1 plaster drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1/8 ząbka czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu winnego
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki ostrego sosu (np. tabasco, sriracha) lub chilli w proszku
*sojowy majonez:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (lub ryżowego)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/8 łyżeczki białego pieprzu
TIP: zacznij od zrobienia majonezu roślinnego :) Jeśli używasz gotowego, pomiń ten temat.
PRZYGOTOWANIE
sos 1000 wysp:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku, w lodówce. Wykorzystaj w ciągu 2-3 dni.
*sojowy majonez:
- Mleko, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj dokładnie blenderem.
- Dodaj czosnek, gumę ksananową i blenduj aż masa się lekko spieni.
- Przez otwór w pokrywce blendera dolewaj powoli olej, nie spiesz się, zobaczysz jak po kilku minutach cierpliwego dozowania, majonez zacznie gęstnieć.
- Spróbuj czy jest odpowiednio doprawiony, jeśli nie dodaj odrobinę więcej, pieprzu lub soku z cytryny, umieść w zamykanym pojemniku. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 dni.
TIP: majonez sojowy najlepiej robić w blenderze kielichowym z otworem w pokrywce (przeważnie tego typu blendery mają w pokrywce zamontowaną wyjmowaną miarkę), umożliwia on właściwe dozowanie oleju podczas robienia majonezu.
Będąc młodą dziewoją spróbowałam tego sosu i wydawało mi się, że niebiosa się nade mną otwarły :-) Zrobię go!
:D ja go <3