Tofucznica z kurkami i wegańskim „boczkiem”
Ten przepis to tak naprawdę ulubione śniadanie mojego chłopaka, coś co wychodzi mu najlepiej. Pewnie mógłby ją jeść codziennie, gdyby nie to że zmuszam go do owsianki i granoli :)
Dziś odstaw zdrowe płatki i dietetyczne dodatki na półkę, odpal patelnię i na odrobinie oleju zacznij smażyć kurki…
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200-300 g naturalnego tofu
ok. 100 g kurek
ok. 100 g wegańskiego boczku*
1 łyżka oleju do smażenia
szczypta czarnej soli (kala namak)
szczypta pieprzu
szczypta kurkumy**
+ świeży szczypior do dekoracji
++ opcjonalnie: odrobina niesłodzonego mleka roślinnego, aby tofucznica była mniej sucha
*najlepiej żeby smakowała jak wędzona, my używamy takiej
**dla koloru
PRZYGOTOWANIE
- Kurki umyj dokładnie i odsącz od wody.
- Smaż je na odrobinie oleju przez jakieś 3 minuty, następnie dodaj pokrojony w kostkę „boczek”.
- Jak wszystko ładnie się zarumieni dodaj pokruszone w dłoniach tofu i szczyptę kurkumy (dla nadania żółtej barwy).
- Przypraw solą i pieprzem, podsmaż do momentu uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji (jak tofucznica wydaje ci się zbyt sucha, dodajesz odrobinę niesłodzonego roślinnego mleka).
- Podawaj posypaną szczypiorkiem w towarzystwie świeżego pełnoziarnistego pieczywa.
Chanterelles & vegan „bacon” tofu scramble
RECIPE
INGREDIENTS
200-300 g of natural tofu
100 g of chanterelles
100 g of vegan bacon*
1 tbsp of oil
a pinch of black salt (kala namak)
a pinch of pepper
a pinch of turmeric**
+ fresh chives for decoration
++ optional: few drops of unsweetened vegetable milk, if you need your scrambled tofu less dry
*smoked in taste, we use this one
**for yellow color
PREPARATION
- Clean the chanterelles and drain well.
- Fry them with a little oil for about 3 minutes, then add the diced „bacon”.
- When everything is nicely brown, add crumbled tofu and a pinch of turmeric (for yellow color).
- Season with a salt and pepper, fry until you get a satisfying consistency (if it seems too dry, add few drops of unsweetened vegetable milk).
- Serve with chives & a fresh wholemeal bread.
idealna tofucznica!! ależ się stęskniłam za kurka, jedne z moich ulubionych! do tego jestem ciekawa jak smakuje ten boczek „jakkolwiek dziwnie to brzmi z us weganki” haha :D
w tofucznicy smakuje naprawdę dobrze :)