Curry z ciecierzycą & masłem orzechowym

Wspomnienie mini trasy z zespołem, wspomnienie miłe, wspomnienie smaczne… Pusta kuchnia, na ścianach antyfaszystowskie wlepki, wielki gar, obok w śmietniku kilka pustych słoików z napisem „peanut butter”, uśmiecham się i w myślach mruczę jak kot, nakładam sobie sporą porcję, mimo że chwilę wcześniej byłam w 1990 na azjatyckiej wyżerce (strona)… ale ciężko podejmować świadome i racjonalne decyzje w obliczu tak dobrego curry z masłem orzechowym :) To właśnie ono było inspiracją i postarałam się je odtworzyć.

Curry z ciecierzycą & masłem orzechowym – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1,5 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka ciecierzycy (moczonej przez 12 h)
1 kostka tofu naturalnego (ok. 180-200 g)
1 łyżeczka oleju
1 cebula cukrowej
2-3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 łyżka proszku curry
0,5-1 łyżeczki ksylitolu*
1/4 łyżeczki cayenne (opcjonalnie)
6 łyżek masła orzechowego
3 łyżki mleka kokosowego (tłusta część)
0,5 szklanki pasaty pomidorowej
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki soli

+ 1 czerwona papryka, zielona fasolka, marchewka lub inne warzywa (opcjonalnie)
++ świeża kolendra

*lub innej substancji słodzącej

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  2. Na oleju podsmaż cebulę, aż będzie szklista.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek, starty imbir, curry, cayenne i wymieszaj.
  4. Po minucie dodaj masło orzechowe, mleko kokosowe, koncentrat, wodę i sól. Wymieszaj.
  5. Teraz zblenduj sos na gładko (blender z metalowym ramieniem lub taki z pojemniczkiem będą do tego idealne).
  6. Umieść go z powrotem na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe warzywa, ugotowaną na miękko ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Chwile podgotuj pod przykrywką, aż warzywa będą al dente.
  7. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą (no chyba że jej nie lubisz to inną zieleniną ;).


Peanut butter chickpea curry

Curry z ciecierzycą & masłem orzechowym – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 1,5 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 cup of chickpeas (soaked for at least 12 hours)
1 tofu cube (180-200 g)
1 tsp of oil
1 sugar onion
2-3 cloves of garlic
2 cm of fresh ginger root
1 tbsp of curry powder
1/4 tsp cayenne (optional)
6 tbsp of peanut butter
3 tbsp of coconut milk (fat part)
0,5 cup tomato passata
1 cup of water
1/4 tsp of salt

+1 red bell pepper, green beans, carrots or any other vegetables you like (optional)
++ fresh coriander

PREPARATION

  1. Cook chickpeas (soaked for about 12 hours) in slightly salted water until completely soft (about 1-1.5 h).
  2. In a deep saucepan and a little oil, fry finely chopped onion until it is translucent.
  3. Add finely chopped garlic, grated ginger, curry, cayenne and combine.
  4. After a minute, add peanut butter, coconut milk, tomato passata, water and salt. Combine.
  5. Now blend the sauce until smooth (use a blender with a metal arm or the one with a container).
  6. Put the sauce back in a saucepan, add chopped bell pepper, other vegetables, diced tofu, cooked chickpeas and cook under cover few minutes more.
  7. Before serving: sprinkle with fresh coriander (unless you don’t like it – with other herbs ;). Serve with rice or groats.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Daria

    uuu to danie idealne dla mnie – curry, ciecierzyca, masło orzechowe – genialne trio! <3

  • Karolina

    Właśnie zajadamy je z rodzinką ? dzięki za super przepis! Zastanawiam się tylko jakie jeszcze warzywo, poza papryką, można dodać żeby było bardziej 'wilgotne’ bo sam sos zrobił się mocno gęsty ? ale pyszny!

    • eat me please

      Jak za gęsty to można dodać wody lub więcej mleka kokosowego ;) W sumie to możesz dodać każde warzywo, mi tu pasuje brokuł, marchew, batat, fasola szparagowa, ale poeksperymentuj!