Wegańskie lody pistacjowe
Kilka tygodni temu pisałam o lodziarniach w Warszawie, wpis cieszył się całkiem sporym zainteresowanie… potem był update, a potem postanowiłam zrobić moje <3 lody pistacjowe w domu. Dla tych co nie z W-wa i dla tych co nie mają czasu wbijać co dzień na Francuską… wegańskie lody z zaledwie 6 naturalnych składników. Pistacjowe, kremowe i mocno uzależniające, najlepsze na sobotni poranek.
Wolisz czekoladę, sprawdź przepis na lody super czekoladowe lub czekoladowe z masłem orzechowym.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka wyłuskanych pistacji
2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
4 łyżki oleju kokosowego
8-10 łyżek syropu klonowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
+ wafelki lub papierowe kubeczki
TIP: jeśli nie masz ochoty na dość wyczuwalny smak kokosowego mleka, zmieszaj je pół na pół z mlekiem ryżowym. Ilość słodkiego syropu i soli możesz dowolnie modyfikować.
PRZYGOTOWANIE
- Pistacje namocz min 4 h. Na tyle samo wrzuć mleko kokosowe do lodówki.
- Odsącz i umieść w blenderze, dodaj olej, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i zblenduj na gładką, stosunkowo jednolitą masę.
- Dodaj mleko kokosowe (lub ryżowe i kokosowe) i dokładnie wymieszaj.
- Lody umieść w zamrażalniku.
- Po 1 h wyjmij lody i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Czynność powtarzaj co najmniej 3 krotnie, oczywiście możesz ten czas skrócić wydłużyć nie musisz trzymać się go rygorystycznie. Ważne, aby lody w trakcie zamrażania dostały jak najwięcej powietrza, wtedy ich konsystencja będzie bardziej kremowa.
- Po ostatnim mieszaniu, umieść lody w docelowym pojemniku (najlepiej zamykanym lub zawiń je folią spożywczą) i posyp wierzch pokruszonymi pistacjami i odrobiną soli himalajskiej. Wstaw z powrotem do lodówki.
- Lody wyjmij 10-20 minut przed podaniem i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie nakładaj przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie.
Vegan pistachio ice cream
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup shelled pistachios
2 cans coconut milk (800 ml)
4 tbsp of coconut oil
8-10 tbsp maple syrup
2 tsp vanilla extract
1/2 tsp of himalayan salt
+ wafers or paper ice cream cups
TIP: If you’re not a big fan of coconut, mix half of coconut milk with half of rice milk. The amount of sweet syrup and salt can be freely modified.
PREPARATION
- Soak pistachios for min 4 h. Put your coconut milk in the fridge for the whole night or min. 4 h.
- Drain pistachios and place in a blender, add oil, maple syrup, vanilla extract and combine until smooth.
- Add coconut milk (or rice and coconut) and blend it again.
- Transfer to a freezer-safe container and cover well. .
- After 1 h, remove and mix it well with a spoon or blender (set on low speed).
- Repeat this action for at least 3 times, of course, you can shorten the time. It is important to put as much air as possible to your ice cream during the freezing – so they”ll be more creamy.
- After the final mixing, place the ice cream in a freezer-safe container and sprinkle with crushed pistachios and a pinch of himalayan salt. Put back in the fridge.
- Remove the ice cream container 10-20 minutes before serving and leave at room temperature.
na sam widok można dostać ślinotoku! jestem wielką fanką kokosa i pistacji, a te lody są jak spełnienie marzeń – genialne :)
hell yea! ;)