Wegańskie lody pistacjowe

Kilka tygodni temu pisałam o lodziarniach w Warszawie, wpis cieszył się całkiem sporym zainteresowanie… potem był update, a potem postanowiłam zrobić moje <3 lody pistacjowe w domu. Dla tych co nie z W-wa i dla tych co nie mają czasu wbijać co dzień na Francuską… wegańskie lody z zaledwie 6 naturalnych składników. Pistacjowe, kremowe i mocno uzależniające, najlepsze na sobotni poranek.

Wolisz czekoladę, sprawdź przepis na lody super czekoladowe lub czekoladowe z masłem orzechowym.

wegańskie lody pistacjowe diy


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + mrożenie
Ilość porcji: 1 L

SKŁADNIKI

1 szklanka wyłuskanych pistacji
2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
4 łyżki oleju kokosowego
8-10 łyżek syropu klonowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

+ wafelki lub papierowe kubeczki

TIP: jeśli nie masz ochoty na dość wyczuwalny smak kokosowego mleka, zmieszaj je pół na pół z mlekiem ryżowym. Ilość słodkiego syropu i soli możesz dowolnie modyfikować.

PRZYGOTOWANIE

  1. Pistacje namocz min 4 h. Na tyle samo wrzuć mleko kokosowe do lodówki.
  2. Odsącz i umieść w blenderze, dodaj olej, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i zblenduj na gładką, stosunkowo jednolitą masę.
  3. Dodaj mleko kokosowe (lub ryżowe i kokosowe) i dokładnie wymieszaj.
  4. Lody umieść w zamrażalniku.
  5. Po 1 h wyjmij lody i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  6. Czynność powtarzaj co najmniej 3 krotnie, oczywiście możesz ten czas skrócić wydłużyć nie musisz trzymać się go rygorystycznie. Ważne, aby lody w trakcie zamrażania dostały jak najwięcej powietrza, wtedy ich konsystencja będzie bardziej kremowa.
  7. Po ostatnim mieszaniu, umieść lody w docelowym pojemniku (najlepiej zamykanym lub zawiń je folią spożywczą) i posyp wierzch pokruszonymi pistacjami i odrobiną soli himalajskiej. Wstaw z powrotem do lodówki.
  8. Lody wyjmij 10-20 minut przed podaniem i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie nakładaj przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie.


Vegan pistachio ice cream

wegańskie lody pistacjowe diy

RECIPE

Preparation time: 20 min. + freezing time
Serves: 1 L

INGREDIENTS

1 cup shelled pistachios
2 cans coconut milk (800 ml)
4 tbsp of coconut oil
8-10 tbsp maple syrup
2 tsp vanilla extract
1/2 tsp of himalayan salt

+ wafers or paper ice cream cups

TIP: If you’re not a big fan of coconut, mix half of coconut milk with half of rice milk. The amount of sweet syrup and salt can be freely modified.

PREPARATION

  1. Soak pistachios for min 4 h. Put your coconut milk in the fridge for the whole night or min. 4 h.
  2. Drain pistachios and place in a blender, add oil, maple syrup, vanilla extract and combine until smooth.
  3. Add coconut milk (or rice and coconut) and blend it again.
  4. Transfer to a freezer-safe container and cover well. .
  5. After 1 h, remove and mix it well with a spoon or blender (set on low speed).
  6. Repeat this action for at least 3 times, of course, you can shorten the time. It is important to put as much air as possible to your ice cream during the freezing – so they”ll be more creamy.
  7. After the final mixing, place the ice cream in a freezer-safe container and sprinkle with crushed pistachios and a pinch of himalayan salt. Put back in the fridge.
  8. Remove the ice cream container 10-20 minutes before serving and leave at room temperature.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.