Makaron z sezamowym tofu i warzywami

Idąc tropem mojego spicy mango tofu (przepis), w którym zastosowałam metodę obtaczania tofu w mące kukurydzianej i podsmażania na chrupko, zrobiłam wersję o intensywnym smaku umami. Z połączenia słonego sosu sojowego, słodkiego cukru brzozowego (ksylitolu), intensywnego świeżego czosnku i imbiru oraz mojego ulubionego oleju sezamowego, powstał smak idealny.

Azjatyckie tofu w 2 wersjach – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 kostki tofu naturalnego
4 łyżki mąki kukurydzianej

sos:
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek ksylitolu lub słodkiego syropu
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego

dodatki:
1/2 brokuła
2 marchewki
kilka świeżych grzybów*

+ sezam do posypania
++ makaron ryżowy**
+++ kiełki fasoli mung

*shimeji, enoki, boczniaki lub inne
**lub z fasoli mung

TIP: Tofu można zrobić w samej marynacie, pomijając pozostałe składniki i punkty przepisu, użyć go jako składnik do potrawy z ryżem i świeżymi warzywami lub kiszonkami. W tej opcji możesz użyć mniej sosu do tej samej ilości tofu, i tak zachowa ono bardziej intensywny smak, bo całość sosu pozostanie na tofu, a nie pójdzie w warzywa i makaron, tak jak to jest w tej potrawie.

Niektórzy w tego typu przepisach używają skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej, ale dla mnie mąka kukurydziana ma jedną podstawową zaletę – kostki tofu nie sklejają się ze sobą jak te obtoczone w skrobi. Oczywiście te obtoczone w skrobi mają potem nieco inne walory, spróbuj sobie obydwu opcji i zostań z tą która ci bardziej podpasuje.

PRZYGOTOWANIE

  1. Tofu odciśnij z wody, pokrój w kostkę i umieść w misce z mąką kukurydzianą. Wymieszaj tak, aby każda kostka tofu dokładnie pokryła się mąką.
  2. Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie ok. 10-15 minut.
  3. Tofu umieść na rozgrzanej, dużej, płaskiej patelni z dnem pokrytym olejem. Smaż do momentu, aż będzie lekko złociste.
  4. W międzyczasie składniki na sos umieść w słoiku i wymieszaj poprzez energiczne potrząsanie.
  5. Tofu zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Patelnię wytrzyj, umieść na niej sos i chwilę go podgrzewaj.
  6. Wrzuć tofu, wymieszaj tak by dokładnie pokryło się sosem, dodaj podzielonego na małe różyczki brokuła, pokrojoną w słupki marchewkę, grzyby i wymieszaj.
  7. Następnie dodaj odsączony z wody makaron, wymieszaj dokładnie i gotuj tak chwilę, aż makaron pokryje się sosem i trochę zmięknie. W trakcie możesz dodać odrobinę wody jeśli uznasz, że sosu jest za mało na pokrycie wszystkich składników.
  8. Podawaj posypane pokruszonymi prażonymi orzechami ziemnymi lub sezamem. Świeża kolendra na wierz nie zaszkodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.