Trufle czekoladowe z masłem orzechowym
Właśnie przypomniał mi się przepis, który robiłam czasem tej zimy. Trufle czekoladowe z nadzieniem z masła orzechowego, obtaczane w prażonych chrupiących orzechach. Proste w przygotowaniu, efektowne wizualnie, no i przede wszystkim zajebiście smaczne!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
150 g masła orzechowego*
2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego
2 łyżki kakao w proszku
5 łyżek zmielonych migdałów lub innych orzechów
duża szczypta soli
+ gorzka czekolada bez cukru lub inna jaką akurat masz
++ garść prażonych orzechów ziemnych
TIP: Do masy z masłem orzechowym możesz zamiast zmielonych migdałów dodać roślinne białko w proszku. Do obtoczenia kulek zamiast orzechów ziemnych możesz użyć wszystkiego co tylko masz pod ręką, np. wiórki kokosowe, inne pokruszone orzechy, kakao, pokruszone ziarno kakaowca, prażony sezam etc.
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – poza czekoladą i orzechami ziemnymi.
- Z gotowej masy uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wstaw do zamrażarki na 10 minut.
- W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a orzechy pokrusz na małe kawałki.
- Wyjmij kulki z lodówki i obtocz najpierw w czekoladzie, a potem w pokruszonych orzechach ziemnych.
- Wstaw na chwilę do lodówki, żeby stężały.
TIP: Zmielone migdały dodawaj po kawałku, może się okazać że masło orzechowe było dość zwarte i suche, wtedy będziesz potrzebować mniej migdałów. One są po to by ustabilizować konsystencję. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka roślinnego. Możesz pominąć dodawanie kakao do nadzienia, wtedy kulki będą bardziej jak snickers.
BRAK KOMENTARZY