Baba Ghanoush
Jakim cudem nie było na blogu przepisu na baba ghanoush? Nie wiem i naprawiam ten błąd. Klasyka kuchni bliskowschodniej, prostota i intensywność smaku w jednym.
Baba ghanoush zajmuje u mnie drugie miejsce po hummusie w kategorii past i dipów. Często idzie w parze z falafelem lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Polecam znaleźć swoje idealne proporcje, poeksperymentować z dodatkami, zupełnie jak z hummusem.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
4 łyżki pasty tahini
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażany przekrój na pół i upiecz w temperaturze 180-200 stopni ok. 45-60 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Za pomocą łyżki wyjmij miąższ bakłażanów i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj (możesz też wszystko bardzo drobno posiekać, jeśli nie masz blendera ręcznego).
TIP: Latem jeśli masz tylko możliwość upiec bakłażana na grillu, opiekając go nad ogniem, uzyskasz dodatkową głębię dymnego posmaku.
BRAK KOMENTARZY