Pełnoziarniste jagodzianki

Jest sezon to jem…truskawki, maliny i jagody to moje ulubione owoce, a ponieważ są dostępne tak krótko, korzystam. Ty też powinieneś, bo są źródłem antyoksydantów i błonnika o całkiem niskiej zawartości cukru. Czasem same do owsianki, w koktajlach, ciastach, sałatkach, a dzisiaj w jagodziankach. Oczywiście żeby było nieco bardziej fit to bez kruszonki, lukru i z mąki pełnoziarnistej, ale jak już musisz to posyp je cukrem pudrem i stay fat :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 1,5 h
Ilość porcji: 9 jagodzianek

SKŁADNIKI

ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka ryżowego
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
ok. 1,5 szklanki jagód
odrobina cukru trzcinowego zmielonego na puder (polecam użyć młynka do kawy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw na 15 minut.
  2. Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj wyrośnięte drożdże i ugnieć ciasto. Pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Z ciasta uformuj wałek i podziel je na równe 9 części.
  4. Każdą porcję ciasta rozwałkuj, napełnij jagodami, zaklej i uformuj okrągłą bułkę. Umieszczaj je od razu na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nastaw na 180 stopnie, wstaw wyrośnięte bułki i piecz 20-25 minut.
  6. Gotowe jagodzianki pozostaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

TIP: Wierz bułek możesz przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem kokosowym wymieszanym z odrobiną syropu klonowego, wtedy już podaruj sobie cukier puder.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.