Ciastka owsiane

Coraz prostsze przepisy i coraz więcej czasu na inne rzeczy, to chyba dobrze? Zwłaszcza kiedy prostsze, nadal oznaczają smaczne i zdrowsze od tych ze sklepu. Wiem że wegańskich słodyczy jest teraz wszędzie pełno, ale przeważnie ich skład nie zachwyca. W moim dzisiejszym przepisie zastosowałam łatwo dostępne składniki, część z nich można pominąć lub zamienić na inne, pełna dowolność. Owsiane ciastka robię od lat i co jakiś czas zmieniam recepturę, dążąc do ostatecznego uproszczenia. Efekt poniżej.

Ciastka owsiane – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: kilkanaście ciastek

SKŁADNIKI

1 szklanka GF płatków owsianych
2 dojrzałe banany
1 łyżka oliwy lub oleju
6 łyżek rodzynek
6 łyżek nasion słonecznika
6 łyżek nasion sezamu
2 łyżki maku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2-4 łyżki ksylitolu
szczypta soli

TIP: Jeśli chodzi o składniki ciastek to poza bananami i płatkami, możesz dodać wszystko na co masz ochotę. Mogą być inne suszone owoce, pokrojone w mniejsze kawałki, orzechy, migdały, pestki dyni, kawałki czekolady, absolutnie wszystko, byle trzymać się mniej więcej proporcji. Jeśli chodzi o płatki owsiane, to użyłam bezglutenowych, ale możesz zwykłych górskich. Olej może być rzepakowy, słonecznikowy, oliwa, rozpuszczony kokosowy etc. Ksylitol możesz zamienić na dowolny cukier, słodki syrop czy nawet zmielone daktyle.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 165 stopni.
  2. W międzyczasie obierza banany, umieść w głębokiej misce i rozdrobnij przy pomocy widelca, aż zamienią się w papkę.
  3. Powoli dodawaj do nich pozostałe składniki, mieszaj, sprawdzaj konsystencję, powinna być dość wilgotna by dało się z niej uformować ciastka. Jak wyjdzie za sucha dodaj więcej banana.
  4. Z gotowej masy – przy pomocy dłoni zwilżonych wodą – formuj kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczaj, nadając im kształt.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne ok. 10 minut. Oczywiście czas w zależności od piekarnika może być różny, kwestia wyczucia, jak ciastka przyrumienia się od spodu wtedy je przekręć i wyjmij jak przyrumienią się również z wierzchu.
  6. Po upieczeniu ostudź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.