Cynamonowe bułeczki

Tej jesieni topiłam smutki i zęby w lukrze bułeczek z Lokal Vegan Bistro. Z jagodami, owocami, makiem… z czymkolwiek by nie były, poprawiały humor niczym xanax. Ale w ten poniedziałek wszystko było zamknięte i musiałam sobie sama upiec bułeczki… ty też możesz.

Cynamonowe bułeczki – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 4 h
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka sojowego bez dodatku cukru
1 saszetka drożdży instant (7 g)*
4 łyżki cukru trzcinowego**
50 g wegańskiego masła lub oleju kokosowego
szczypta soli

*lub 25 g drożdży świeżych
**lub innego

środek:
20 g wegańskiego masła lub oleju kokosowego
0,5 szklanki ksylitolu***
2 łyżki cynamonu
garść rodzynek

***lub cukru

TIP: Mąka orkiszowa powoduje, że bułeczki nieco mniej rosną i są bardziej wytrawne w smaku, możesz ją zastąpić zwykłą pszenną typ 500 lub 550.

PRZYGOTOWANIE

ciasto:

  1. Mąki, sól i cukier wymieszaj w misce.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 35-40 stopni, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Teraz połącz wszystko w misce i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do miski.
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na min. 2 h.
  6. Po tym czasie ugniataj je chwilę, a następnie rozwałkuj na płaski duży prostokąt.

środek:

  1. Masło rozpuść, posmaruj nim prostokąt ciasta, zostaw sobie odrobinę masła do dekoracji.
  2. Cynamon wymieszaj z ksylitolem i posyp ciasto na wierz masła. Teraz posyp rodzynkami i zwiń w roladę po dłuższym boku.
  3. Gotową roladę podziel na 12 plastrów. Układaj je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 2 h lub na noc (ja tak zrobiłam). Rano wstaw bułeczki do piekarnika i nastaw go na 180 stopni.
  5. Piecz 20 minut, aż urosną i się lekko przyrumienią.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj resztą masła, posyp ksylitolem i cynamonem. Podawaj na ciepło!


Cinnamon buns

Cynamonowe bułeczki – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min. + 4 h
Serves: 12

INGREDIENTS

dough: 
2 cups of spelt flour
1 cup of wheat flour
1 cup of soy milk unsweetened
pack of instant yeast (7 g)
4 tbsp of cane sugar
50 g of vegan butter or coconut oil
pinch of salt

filling:
20 g of vegan butter or coconut oil
0.5 cup of xylitol
2 tbsp cinnamon
a handful of raisins

TIP: Spelt flour causes that the buns do not grow very much and have a more dry taste, it can be replaced with ordinary wheat flour type 500 or 550.

 

PREPARATION

dough:

  1. Mix the flour, salt and sugar in a bowl. Heat the milk to a temperature of 35-40 degrees, add yeast, 1 tablespoon of sugar and mix thoroughly. Leave to get up.
  2. Melt the butter and leave to cool. Now combine everything in the bowl and knead the dough with your hands or using a kitchen robot. The dough should be flexible and non-sticky.
  3. Leave to raise for min. 2 hours.
  4. After this time, knead for a moment, and then expand to a flat, large rectangle.

filling:

  1. Melt the butter, and then brush the dough rectangle, leave a little butter to decorate.
  2. Mix the cinnamon with xylitol and sprinkle over the buttered rectangle.
  3. Sprinkle raisins on top and roll up the dough (on the long side) like a roulade.
  4. Cut into 12 pieces and place on a baking tray lined with baking paper. remember to give some space between each piece. Leave in a warm place for at least 2 hours.
  5. Insert the rolls into the oven and set them to 180 degrees.
  6. Bake for about 20 minutes until they grow.
  7. After removing, cover with the remaining butter and sprinkle them with a mixture of xylitol and cinnamon. Serve hot!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.