Cynamonowe bułeczki
Tej jesieni topiłam smutki i zęby w lukrze bułeczek z Lokal Vegan Bistro. Z jagodami, owocami, makiem… z czymkolwiek by nie były, poprawiały humor niczym xanax. Ale w ten poniedziałek wszystko było zamknięte i musiałam sobie sama upiec bułeczki… ty też możesz.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka sojowego bez dodatku cukru
1 saszetka drożdży instant (7 g)*
4 łyżki cukru trzcinowego**
50 g wegańskiego masła lub oleju kokosowego
szczypta soli
*lub 25 g drożdży świeżych
**lub innego
środek:
20 g wegańskiego masła lub oleju kokosowego
0,5 szklanki ksylitolu***
2 łyżki cynamonu
garść rodzynek
***lub cukru
TIP: Mąka orkiszowa powoduje, że bułeczki nieco mniej rosną i są bardziej wytrawne w smaku, możesz ją zastąpić zwykłą pszenną typ 500 lub 550.
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- Mąki, sól i cukier wymieszaj w misce.
- Mleko podgrzej do temperatury 35-40 stopni, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz połącz wszystko w misce i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do miski.
- Pozostaw do wyrośnięcia na min. 2 h.
- Po tym czasie ugniataj je chwilę, a następnie rozwałkuj na płaski duży prostokąt.
środek:
- Masło rozpuść, posmaruj nim prostokąt ciasta, zostaw sobie odrobinę masła do dekoracji.
- Cynamon wymieszaj z ksylitolem i posyp ciasto na wierz masła. Teraz posyp rodzynkami i zwiń w roladę po dłuższym boku.
- Gotową roladę podziel na 12 plastrów. Układaj je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 2 h lub na noc (ja tak zrobiłam). Rano wstaw bułeczki do piekarnika i nastaw go na 180 stopni.
- Piecz 20 minut, aż urosną i się lekko przyrumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika posmaruj resztą masła, posyp ksylitolem i cynamonem. Podawaj na ciepło!
Cinnamon buns
RECIPE
INGREDIENTS
dough:
2 cups of spelt flour
1 cup of wheat flour
1 cup of soy milk unsweetened
pack of instant yeast (7 g)
4 tbsp of cane sugar
50 g of vegan butter or coconut oil
pinch of salt
filling:
20 g of vegan butter or coconut oil
0.5 cup of xylitol
2 tbsp cinnamon
a handful of raisins
TIP: Spelt flour causes that the buns do not grow very much and have a more dry taste, it can be replaced with ordinary wheat flour type 500 or 550.
PREPARATION
dough:
- Mix the flour, salt and sugar in a bowl. Heat the milk to a temperature of 35-40 degrees, add yeast, 1 tablespoon of sugar and mix thoroughly. Leave to get up.
- Melt the butter and leave to cool. Now combine everything in the bowl and knead the dough with your hands or using a kitchen robot. The dough should be flexible and non-sticky.
- Leave to raise for min. 2 hours.
- After this time, knead for a moment, and then expand to a flat, large rectangle.
filling:
- Melt the butter, and then brush the dough rectangle, leave a little butter to decorate.
- Mix the cinnamon with xylitol and sprinkle over the buttered rectangle.
- Sprinkle raisins on top and roll up the dough (on the long side) like a roulade.
- Cut into 12 pieces and place on a baking tray lined with baking paper. remember to give some space between each piece. Leave in a warm place for at least 2 hours.
- Insert the rolls into the oven and set them to 180 degrees.
- Bake for about 20 minutes until they grow.
- After removing, cover with the remaining butter and sprinkle them with a mixture of xylitol and cinnamon. Serve hot!
Wyglada pysznie!Czy można zamiast drożdży w proszku dodać takie w kostce, a jeśli tak, to ile?
25 g
Masz tyle super pomysłów na wypieki, że a chce się zabrać za pieczenie 👍 Dzięki wielkie!
dziękuję <3