Granola bananowa – bez glutenu i cukru
Sobota to idealny czas na celebrowanie życia, świętowanie wolnego czasu, nadrabianie zaległości towarzyskich i robienie samych miłych rzeczy. Ja zaczynam od zdrowego śniadania, wybieram domową granolę o smaku chlebka bananowego z kawałkami gorzkiej czekolady i nerkowcami. Od kiedy ze względów zdrowotnych ograniczyłam gluten, wszystkie składniki które wybieram do zrobienia granoli są bezglutenowe i bez dodatku cukru. Ze znalezieniem ich nie mam najmniejszego problemu, bezglutenowe płatki owsiane czy czekolada bez dodatku cukru dostępne są w większych marketach i sieci sklepów Organic, a ekspandowany amarantus i jaglana w drogeriach np. Rossmann.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mokre:
6 łyżek masła orzechowego
6 łyżek oleju kokosowego
6 bananów
suche:
szczypta soli
3 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
7 szklanek płatków bezglutenowych (np. takich)
3 szklanki ekspandowanego amarantusa
1,5 szklanki nerkowców
1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (np. takiej)
TIP: Oczywiście możesz użyć zwykłych płatków owsianych i innych składników :)
PRZYGOTOWANIE
- Składniki mokre zblenduj razem na gładką masę.
- Składniki suche (poza czekoladą) umieść w dużej misce i wymieszaj.
- Teraz do suchych dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
- Granolę umieść na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 45-60 minut.
- Co 20 minut wyjmij blachę i wszystko dokładnie przemieszaj.
- Pod koniec pieczenia, pokrój drobno gorzką czekoladę , dodaj do gorącej granoli, wymieszaj i pozostaw w ciepłym piekarniku jeszcze na jakiś czas (stopi się i połączy z pozostałymi składnikami).
- Gotową granolę przechowuj w zamykanym pojemniku.
BRAK KOMENTARZY