Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Hola! Niby pierwszy dzień wiosny, a dzisiejszy przepis będzie jeszcze typowo zimowy. Sycący i niezbyt dietetyczny, ale za to banalnie prosty! Zapraszam.
Solidna porcja białka z ciecierzycy, posmażona na złoto cebulka, idealnie spajająca to wszystko kasza jaglana i odrobina magicznego składnika w postaci czarnej soli – nadającej jajeczny posmak. That’s all. Można usmażyć, albo upiec. Ja swoje kotleciki obtoczyłam w bezglutenowej bułce i posypałam świeżym koperkiem, było pysznie.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka ciecierzycy*
1 szklanka kaszy jaglanej**
2 łyżki oleju
2 cebule
4 łyżki wegańskiego majonezu
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
6 łyżek ciepłej wody
szczypta pieprzu
spora szczypta soli kala namak
+ bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia (lub zwykła)
TIP: Ciecierzyca musi być namoczona w wodzie przez min. 8 h. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie przed ugotowaniem i upraż na suchej patelni, potem zalej wodą dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem.
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę i ciecierzycę ugotuj (oddzielnie), aż będą miękkie.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju, aż będzie złota.
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj. Pozostaw na ok. 5-10 minut.
- Ugotowaną ciecierzycę i kaszę umieść w misce, dodaj majonez, siemię lniane i przyprawy. Zblenduj, ale nie na gładko (żeby nadal były wyczuwalne nieco większe kawałki składników).
- Dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj łyżką.
- Z gotowej masy formuj płaskie kotleciki, obtaczaj w bułce.
- Smaż na odrobinie oleju lub upiecz w piekarniku (posmaruj z wierzchu odrobiną oleju dla podbicia smaku).
- Gotowe.
BRAK KOMENTARZY