Malinowo miętowy sernik na zimno
Soundtrack dzisiejszego dnia https://www.youtube.com/watch?v=_dYygytO4TU z dedykacją dla agresywnych, sfrustrowanych piątkowych kierowców :)
Możecie sobie zużywać akumulatory trąbiąc na mnie, możecie próbować rozjechać, bo uważacie że ulice należą do was, whatever, to wy stoicie w tym korku, ja jestem już w domu i jem sobie ciasto :P
Malinowe ciasto à la sernik na zimno, bez pieczenia, bez glutenu, za to z mnóstwem wartościowych składników. Orzechowo-daktylowy spód, nadzienie ze świeżych malin i orzechów nerkowca słodzone syropem klonowym, polewa z gorzkiej czekolady oraz świeżą miętą marokańską na wierzchu. A teraz do roboty…
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
2/3 szklanki orzechów włoskich
2/3 szklanki migdałów
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
6-8 daktyli (moczonych 15 minut w wodzie)
1/2 łyżki soku z cytryny
nadzienie:
2,5 szklanki nerkowców (moczonych min. 8 h w wodzie)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
1/3 szklanki syropu klonowego
4 łyżki soku z cytryny
szczypta soli morskiej
polewa:
125 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
1/3 szklanki mleka sojowego
TIP: jeśli masz mrożone maliny, wyjmij je 2 h wcześniej, zanim zaczniesz robić ciasto.
Mleko sojowe powinno mieć temperaturę pokojową – zimne mleko w zetknięciu z roztopionym olejem kokosowym może spowodować zmianę jego stanu skupienia na stały.
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Wszystkie składniki zmiel dokładnie w blenderze. Blachę o wielkości 22 cm wyłóż dokładnie masą, dociskając i wyrównując łyżką, aby spód miał w miarę gładką powierzchnię. Wstaw do lodówki na czas robienia nadzienia.
nadzienie:
- Składniki umieść w blenderze i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Wyjmij spód z lodówki i rozprowadź na nim nadzienie.
- Ciasto umieść z powrotem w lodówce na min. 4 h, żeby zastygło.
polewa:
- Czekoladę roztop na parze, a kiedy będzie płynna dolej do niej mleko sojowe i dokładnie wymieszaj.
- Polewę lekko ostudź, a potem rozprowadź dokładnie pędzelkiem na powierzchni ciasta.
- Dodatkowo nie zastygniętą polewę możesz posypać płatkami migdałowymi, owocami lub cukrową posypką w ulubionym kolorze (tak tą niezdrową, słodką i kolorową, czasem można ;). Przed podaniem udekoruj je listkami świeżej mięty (to dość istotny dodatek smakowy w przypadku tego ciasta, ale jak nie lubisz to forget it).
BRAK KOMENTARZY