Sernik jagodowo czekoladowy z nerkowców
Walka z uzależnieniem od cukru trwa. Postanowiłam spożywać go tylko w postaci naturalnej (owoce, warzywa etc.), ewentualnie wspomaganej ksylitolem lub w ostateczności syropem klonowym. Pole walki to zimowa, pozbawiona słońca codzienność, która wręcz krzyczy do mnie abym nakarmiła ją czymś pysznym… i słodkim. No to niech ma, ciasto RAW, bez cukru, bez glutenu z owocami prosto z lasu na czekoladowym chrupiącym spodzie z migdałów.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki nerkowców
8-10 daktyli
1-2 łyżki kakao
2 łyżki mleka ryżowego*
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 łyżeczki soli
*lub innego roślinnego
masa:
2 szklanki nerkowców
80 ml roztopionego oleju kokosowego
300-400 g mrożonych jagód
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder**
** Jeśli wyjdzie za mało słodkie. Możesz zastąpić go syropem klonowym
dekoracja:
borówki
ziarno kakaowca
kawałki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Daktyle namocz chwilę w ciepłej wodzie.
- Odsącz i umieść wraz z pozostałymi składnikami w blenderze, zmiel dokładnie aż składniki się połączą.
- Gotową masą wyłóż tortownicę, wyrównując powierzchnię łyżką.
- Wstaw do lodówki.
masa:
- Nerkowce namocz min. 4 h.
- Odsącz na sicie i umieść w wysokim naczyniu wraz z pozostałymi składnikami.
- Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera.
- Spód ciasta wyjmij z lodówki i rozprowadź na nim gotową masę jagodową.
- Udekoruj owocami (wtykając je do połowy wysokości w ciasto) i wstaw do lodówki aby zgęstniało.
- Przed podaniem udekoruj pokruszonym ziarnem kakaowca lub drobno posiekaną gorzką czekoladą.
Blueberry chocolate cashew cheesecake
RECIPE
INGREDIENTS
crust:
1 cup almonds
1/2 cup cashews
8-10 dates
1-2 tbsp cocoa powder
2 tbsp rice milk *
1 tbsp of coconut oil
1/4 tsp salt
* Or other plant based
cheesecake:
2 cups cashews
80 ml of melted coconut oil
300-400 g of frozen berries
1-2 tbsp lemon juice
1-2 tbsp xylitol powder **
** If you need it to be sweeter. You can replace xylitol with maple syrup.
decoration:
blueberries
cocoa beans
dark chocolate
PREPARATION
crust:
- Soak dates in warm water (approx. 15 min.).
- Drain and place in a blender with the remaining ingredients. Grind the ingredients until combined.
- Pour it to a cake tin and smooth the surface with a spoon.
- Set in fridge to firm up.
cheesecake:
- Soak cashews for min. 4 h.
- Drain and place in a high vessel, together with the remaining ingredients.
- Using a blender mix until very smooth.
- Spread the dough onto crust.
- Decorate with fruits (sticking it well) and put into frige to firm up.
- Garnish with crushed cocoa beans or finely chopped dark chocolate just before serving.
Czy można użyć świeżych jagód? Co wtedy ew. zmodyfikować?
Tak, ja wtedy po prostu nie miałam świeżych.