(Nie)kurczak w sosie słodko kwaśnym

Nareszcie piątek! Dziś na lunch wjechały pieczone kolorowe warzywa, wegański kurczak i domowy sos słodko kwaśny, który zrobiłam na bazie własnoręcznie wyciśniętego soku z pomarańczy. Danie rodem z lat 90 w wersji roślinnej, proste, szybkie i skomponowane z łatwo dostępnych składników. Sok oczywiście możesz sobie kupić, ja po prostu musiałam zużyć zalegające w szafce pomarańcze ;)

(Nie)kurczak w sosie słodko kwaśnym – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

Sos:
1 szklanki soku owocowego*
4 łyżki ketchupu
1-2 łyżki szklanki octu jabłkowego**
1 łyżka sosu sojowego lub szczypta soli
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki startego imbiru
0,5 szklanki wody
3 łyżki skrobi ziemniaczanej***
Opcjonalnie 1-2 łyżki ksylitolu****

Dodatki:
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
1 opakowanie wegańskiego kurczaka*****
1 mandarynka lub plaster ananasa

*z ananasa, pomarańczy, mango lub mandarynki (ja użyłam mieszanego soku z tych wszystkich owoców bo akurat taki miałam)
**lub ryżowego
***lub kukurydzianej lub innej
****jeśli sok jest super słodki możesz pominąć!!!
*****lub innego substytutu mięsa

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw: paprykę w paski, cebulę  i cukinię pokrój w półksiężyce.
  2. Następnie umieść to wszystko wraz z wegańskim kurczakiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przemieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do momentu aż wszystko będzie al dente). Oczywiście jeśli nie posiadasz piekarnika,  możesz sobie to wszystko podsmażyć na patelni.
  3. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotuj ryż.
  4. Skrobię wymieszaj z wodą. 
  5. Pozostałe składniki na sos umieść w garnku i wymieszaj. Dodaj skrobię z wodą wymieszaj i zacznij podgrzewać nieustannie mieszając.
  6. Gotuj kilka minut do momentu, aż sos stanie się dość klarowny.
  7. Dodaj do sosu upieczone warzywa i cząstki mandarynki lub ananasa pokrojonego w kostkę. Wymieszaj i podgotuj chwilę.
  8. Propozycja podania: ryż basmati i surówka z białej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.