Tapenada – czarne oliwki & awokado
Poza tym, że mam teraz ostry maraton w indesignie, w przerwach obczajam google maps, google earth, google my dreams about better life somewhere else…blisko oceanu, no w ostateczności morza :P
Wracając na ziemię, słuchając zespołu z 2002, myśląc o tym jak dawno temu to było i o tym że za 2 dni spotykam nie widzianą od pół roku BFF…i o dedlajnach :)…w przerwach…jem! Dzisiaj odgrzebałam jeden z ulubionych przepisów na pastę kanapkową z czarnych oliwek, tak naprawdę to lekko zmodyfikowana tapenada. Nie ukrywam, że po wizycie na jednej z greckich wysp, miałam dość oliwek i dopiero teraz mi przeszło.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
150 g drylowanych czarnych oliwek
2 łyżeczki kaparów
4-6 łyżek prażonych pestek dyni (lub innych pestek)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 awokado
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
sól (o ile oliwki nie są wystarczająco słone)
świeży tymianek (lub inne zioła)
PRZYGOTOWANIE
- Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki poza tymiankiem umieść w blenderze, zmiksuj do momentu uzyskania dość gładkiej pasty.
- Na koniec kanapki posyp świeżym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.
TIP: dzięki awokado pasta jest gładka i wygodniejsza w użyciu niż oryginalna tapenada z drobno posiekanych oliwek.
BRAK KOMENTARZY