Hummus oliwkowy

Remont trwa, tym co obecnie spożywam nie ma się co chwalić…a na dodatek pojawia się tęsknota za wakacjami. Odpalam zdjęcia, zazdroszcząc samej sobie na nich, chcę lato! Zimne wieczory i brudne liście pod kołami… teleportujcie mnie do wiosny 2015, please!

Dzisiaj dobre śniadanie uratuje sytuację. Był już hummus: awokado, klasyczny, z czarnej fasoli, z bobu… a teraz przepis na oliwkowy. Try or die :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 12 h
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

hummus:
1 szklanka ciecierzycy suchej (moczonej min. 12 h)
100-150 g oliwek np. kalamata (bez pestek)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki tahini
1/4 łyżeczki kuminu
1/8 łyżeczki chilli
1/2 szklanki wody
4 łyżki soku z cytryny

dodatki:
sok z cytryny, sezam, oliwa extra virgin, chleb pita, tortilla etc.

TIP: Możesz użyć innych oliwek np. zielonych. Smak hummusu w zależności od rodzaju oliwek będzie różny, sprawdź z którymi najbardziej ci odpowiada :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Namoczoną ciecierzycę ugotuj z odrobiną soli, aż będzie całkowicie miękka.
  2. Umieść w misce wszystkie składniki, dodaj ostudzoną ciecierzycę i przy pomocy blendera ręcznego dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj z ćwiartką cytryny lub limonki, posypany sezamem i skropiony oliwą. Idealnie pasuje do chrupiącej tortilli, świeżych warzyw, pikli czy kiełków.

TIP: Gęstość hummusu możesz regulować poprzez dodani mniejszej lub większej ilości wody. Hummus powinien być wystarczająco słony od oliwek, jeśli uznasz że to za mało, dodaj odrobinę soli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.