Pasta z marchewki

Śniadanie to mój ulubiony posiłek, bo można sobie poszaleć…nie liczy się ani czas, ani ilość kalorii, ani nawet jakiś gluten. Świeże pieczywo w sobotni poranek, a do tego – tym razem – marchewkowa pasta kanapkowa, mistrz!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 40 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

0,5 kg marchewki
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki oliwy extra virgin
1/4 łyżeczki cayenne
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka pestek dyni
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Marchewki umyj, obierz jeśli są wyjątkowo brudne (jeśli nie pomiń czynność obierania) i przekrój wzdłuż na połówki.
  3. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym, skrop 2 łyżkami oliwy, posyp wyciśniętym przez prasę czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut.
  4. Kiedy będą stosunkowo miękkie, wyjmij z piekarnika i ostudź.
  5. W pojemniku od blendera umieść wszystkie pozostałe składniki oraz ostudzone pieczone marchewki, zblenduj na jednolitą masę i gotowe.
  6. Pastę podawaj z pieczywem, posypaną ulubionymi nasionami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.