Peanutella
Od kiedy mam nowy blender o mocy 1680 W, sama robię masła orzechowe. Mam wpływ na skład, na to czym posłodzę, przyprawię i jakiej wyjdzie konsystencji.
Tym razem w blenderze wylądowały orzechy ziemne (nieprażone i niesolone), gorzka czekolada bez dodatku cukru, odrobina nierafinowanego oleju kokosowego i szczypta soli. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na klasyczną nutelle, to sięgnij po ten przepis na bazie orzechów laskowych. A jeśli chcesz zwykłe masło orzechowe, zapraszam tutaj.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki orzechów ziemnych*
50 g gorzkiej czekolady bez cukru
2-3 łyżki kakao lub 50 g gorzkiej czekolady**
4-6 łyżek sproszkowanych daktyli***
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mini szczypta soli
*nie solonych i nie prażonych
**najlepiej bez dodatku cukru
***jeśli użyjesz czekolady na ksylitolu, dodaj mniej daktyli. Możesz również zastąpić je ksylitolem ;)
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i zblenduj na gładko.
- Umieść w wyparzonym słoiku. Gotowe :)
Wow! Same zdjęcia robią wrażenie, a co dopiero przepis. Nr 1 do przetestowania :)
Dzięki ;)