Burgery ziemniaczane z ziołami
Ziemniaki są pyszne, koniec, kropka. Przepis na pieczone burgery z ziemniaka, tofu, pestek dyni, tymianku i pietruszki. Zapraszam.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
1 pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki płatków drożdżowych
8 łyżek pestek dyni
biały pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju aż będzie złocista – mocno karmelizowana.
- Pestki dyni rozdrobnij przy pomocy blendera.
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- Ziemniaki zblenduj na puree, dodaj świeże zioła, płatki drożdżowe, karmelizowaną cebulę, 4 łyżki rozdrobnionych pestek dynii, pokruszone tofu i wymieszaj. Na koniec dopraw sola, pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w panierce z pestek dyni (pozostałe 4 łyżki) i układaj w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 40 minut.
Potato & herbs burger
RECIPE
INGREDIENTS
1 kg of potatoes
2 red onions
1 tbsp rapeseed oil
approx. 180 g of natural tofu (1 cube)
1 bunch of parsley
few sprigs of fresh thyme
4 tbsp of yeast flakes
8 tbsp pumpkin seeds
white pepper
salt
PREPARATION
- Peel the potatoes and boil in lightly salted water until soft.
- Finely chop the onion and fry until golden – caramelized.
- Grind pumpkin seeds with a blender.
- Set oven to 175 degrees.
- Mash or blend potatoes, add fresh herbs, yeast flakes, caramelized onions, 4 tbsp gound pumpkin seeds, crushed tofu and combine with a spoon. Season it with salt and pepper. Form your patties by hands. Put ground pumpkin seeds (the remaining 4 tbsp) on a shallow plate, and coat burgers evenly.
- Place burgers on a baking tray lined with baking paper.
- Bake approx. 40 minutes.
BRAK KOMENTARZY