Sojowy burger & mango salsa
Znudziły mi się te wszystkie burgery na mieście, poza tym za daleko mam… Z reguły nie jem fast foodów bo nie mam na nie zajawki, ale po tym jak wczoraj zrobiłam sojowe okazało się, że ich potencjał powinien zostać wykorzystany inaczej. W sumie to dość klasyczne kotlety z gotowanej soi z dodatkiem typowo indyjskich przypraw. Ale jak sobie wyobraziłam, że upiekę bułki, zrobię sos na bazie mango, połączę to wszystko z toną warzyw i owym zwykłym kotletem to zaczęłam się ślinić. No i smak mango…po prostu <3 ten owoc. On jest jak +30 w środku zimy i ocean za oknem.
Mango zawiera dużo witaminy C (która ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych), A i E (które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu), witaminy z grupy B (które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy), a także: magnez, potas (który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi), miedź, flawonoidy, błonnik (który obniża poziom cholesterolu we krwi) oraz lupeol (związek ten zwalcza ludzkie i zwierzęce komórki rakowe, a ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne). Dodatkowo szukając tych benefitów w necie okazało się że mango jest niskokaloryczne, akurat na to bym nie wpadła – 60 kcal na 100 g oraz indeks glikemiczny 55 (a niski poziom glikemiczny oznacza że dany produkt nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, uczucia głodu) – po prostu <3!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
burger:
2 ziemniaki
2 szklanki soi moczonej przez noc (minimum 10 h)
1 łyżka sproszkowanego siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki przyprawy garam masala
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1-2 cm świeżego imbiru
łyżka papryki słodkiej
łyżka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżeczka chilli
łyżeczka suszonej mięty
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki + 3 łyżki ciepłej wody
niełuskany sezam do obtoczenia burgerów
mango salsa:
1 dojrzałe mango
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki świeżej kolendry
1 papryczka jalapeño / lub szczypta suszonej
szczypta soli i pieprzu do smaku
bułki:
1,5 łyżki drożdży w proszku
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
1 łyżeczka soli himalajskiej
3 szklanki pełnoziarnistej mąki
czarny sezam do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
burger:
- Ugotuj namoczoną soję (ok. 1-2 h), to samo zrób z ziemniakami.
- W jednej szklance zalej 3 łyżkami ciepłej wody 1 łyżkę sproszkowanego siemienia lnianego (mogą być całe ziarna), w drugiej szklance zalej płatki owsiane 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstaw mikstury na bok przydadzą się za chwilę.
- Ugotowaną soję i ziemniaki umieść w dużej misce, zblenduj do uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji (ja lubię jak jest gładka masa z odrobiną większych kawałków soji).
- Pokrój w kostkę cebulę i dorzuć do miski.
- Następnie do całości dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę, starty na małych oczkach imbir oraz pozostałe przyprawy (garam masala, papryka, kumin, mięta, kukruma, chilli, świeża kolendra).
- Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką i formuj burgery maczając je przed wrzuceniem na patelnię w sezamie (panierka).
mango salsa:
- Mango, paprykę, jalapeño (pozbądź się pestek), czerwoną cebulę oraz kolendrę pokrój na małe kawałki umieść w misce. Dodaj do tego czosnek wyciśnięty przez prasę, sól i pieprz do smaku. Gotowe.
bułki:
- W jednej misce połącz drożdże z ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozpuszczenia.
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą (zamiennik 1 jajka).
- W drugiej misce wymieszaj mleko, cukier, sól, olej kokosowy i dodaj do tego miksturę z siemienia lnianego.
- Dodaj do tego drożdże z wodą wymieszaj, a następnie dosyp mąkę i wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji ciasta.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1 h aby urosło (powinno podwoić swoje wymiary)
- Podziej ciasto na 8 równych części, uformuj z nich bułki, układając w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na kolejne 30-40 minut w ciepłym miejscu.
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstaw blachę z bułkami i piecz ok. 15-20 minut.
BRAK KOMENTARZY