Migdałowo bazyliowe pesto

Odkopuję kolejny zaległy przepis. Niebawem nowe smaki w nowej kuchni, a tymczasem na obiad makaron…

Każdy ma swój ulubiony patent na pesto. Jedni wolą samo z makaronem, sklepowe bardzo słone i tłuste, inni jedynie domowe np. z pietruszki czy mięty, niektórzy smarują nim kanapki, dodają do sałatek, ziemniaków, jedzą łyżką ze słoika, polewają nim gnocchi lub ravioli.

Od kiedy to z małych słoiczków przestało być dla mnie jadalne (ze względu na zawartość sera), przerzuciłam się na świeże pesto, domowe. Dzięki czemu mogłam wymienić niezbyt lubiane orzeszki piniowe na migdały, poeksperymentować z proporcjami i konsystencją. Oto moje ulubione zielone pesto, najlepiej smakuje podane z pieczonymi pomidorami, posypane migdałowym a’la parmezanem.

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

pesto:
ok. 200 g świeżej bazylii (liście i łodyżki z ok. 2 krzaczków)
1/3 szklanki migdałów
1/3 szklanki pistacji
1/2 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych
1/4 szklanki wody
świeżo mielony pieprz i sól (o ile ta z solonych pistacji nie wystarczy)

dodatki:
wegański „parmezan”

300-400 g pomidorów koktajlowych (najlepiej śliwkowych)

+ makaron dla 4 osób lub focaccia :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 150 stopni. W tym samym czasie ugotuj makaron, ja użyłam pełnoziarnistego (ale możesz zastąpić go bezglutenowym lub zwykłym).
  2. Pomidory przekrój na pół i umieść w piekarniku, posyp odrobiną soli i pieprzu, skrop oliwą. Piecz do momentu aż puszczą sok.
  3. Na suchej patelni upraż migdały. Pozostaw do ostudzenia.
  4. Do pojemnika blendera wrzuć bazylię, czosnek, oliwę, migdały, sok z cytryny, płatki drożdżowe i zmiel wszystko dokładnie. Pod koniec przypraw odrobiną soli i pieprzu.
  5. Gotowy makaron i pesto wymieszaj dokładnie w misce, na koniec dodaj pomidory. Podawaj najlepiej posypane świeżą bazylią (całe listki) i migdałowym „parmezanem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.