Tortilla z plantana
Od kiedy znalazłam niedaleko domu sklep z żywnością afrykańską, kupowałam je już kilka razy… Zielone (niedojrzałe) plantany zawierają bardzo dużo skrobi, dlatego są idealne do produkcji chipsów, placków i tortilli. Przypadkiem znalazłam filmik, który pokazuje produkcję tych ostatnich przy użyciu tylko 2 składników. Banalna w przygotowaniu bezglutenowa alternatywa dla tortilli pszennej. Moja wersja została wzbogacona o skrobię, która ułatwia wałkowanie ciasta, bo jest ono straszliwie lepkie!
Do dzieła…
EDIT: Jakby ktoś szukał, plantany widziałam niedawno w Auchan.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 zielone plantany
1 łyżeczka soli
+ skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do podsypania i produkcji tortilli
PRZYGOTOWANIE
- Platany potnij na kilka części i obierz ze skóry. Nie jest to łatwe, ale możesz sobie pomóc nożem ;)
- Ugotuj, aż będą miękkie.
- Umieść w pojemniku blendera i zblenduj aż połączą się w lepką kulę. Sprawdź czy nie ma dużych grudek, jeśli masa jest względnie gładka, możesz przejść do kolejnego etapu.
- Najlepiej wałkować ciasto na silikonowej macie, podsypując wałek, matę i ręce skrobią bo ciasto jest mega lepkie. Kawałek ciasta nieco większy niż orzech włoski uformuj w kulę, rozwałkuj jak najcieniej (ok. 2mm).
- Smaż na średniej mocy kuchenki (6), na odrobinie oleju lub zupełnie bez aż się lekko przyrumienią z każdej strony.
- Najlepiej smakuje prosto z patelni, jako dodatek do hummusu, sałatki lub indyjskiego dania.
Plantain tortilla
RECIPE
INGREDIENTS
2 green plantains
1 tsp of salt
+ potato or corn starch
PREPARATION
- Cut plantains into pieces and peel off the skin. It is not easy, but you can use the knife ;)
- Cook until they are soft.
- Place them in a blender container and blend until they merge into a sticky ball. Check if there are no large lumps, if the mass is relatively smooth, you can go to the next stage.
- It is best to roll the dough on a silicone mat, sprinkle the roller, mat and hands with starch because the cake is super sticky. Divide into 8 portions, roll out – one by another – as thin as possible (about 2 mm).
- Fry on medium strength oven (6), with a little oil or completely without getting a little brown on each side.
- It tastes best fresh, straight outta pan, with hummus, salads or Indian dishes.
platan a nie plantan
platan to rodzaj drzewa ;)