Wegański sos boloński
Do zrobienia tego sosu, zainspirował mnie produkt będący w 100% wegańskim odpowiednikiem mięsa mielonego (marki Naturli), który w minione wakacje do swojej oferty wprowadziła sieć sklepów Netto. Koszt opakowania był bardzo przystępny – 9,99 zł za 400 g. Niestety równie szybko jak się pojawił, to zniknął. Obecnie pojawił się w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia, w cenie 2 x wyższej. Ale bez problemu można go zastąpić np. sojowym granulatem lub mielonym tofu (Polsoja).
To nie jest bolognese jakie pamiętam z dzieciństwa, ta wersja idzie w stronę oryginalnej włoskiej receptury, która poza pomidorami zawiera mleko, białe wino, marchew i selera naciowego.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy
1 biała cebula
2 duże marchewki
2 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów krojonych lub passata*
1 szklanka niesłodzonego roślinnego mleka
1 opakowanie wegańskiego mięsa mielonego**
pieprz
sól
+ (opcjonalnie) świeża bazylia
++ wegański parmezan (może być taki)
* najlepiej passata rustica, taka mniej przemielona niż klasyczna.
**używałam tego z Naturli, ale może być każde inne
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę, marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany czosnek.
- Dodaj rozdrobnione ręką wegańskie „mięso”. Smaż kilka minut, aż się nieco przyrumieni.
- Dodaj wina i nieustannie mieszając pozwól alkoholowi odparować.
- Dodaj mleko, pomidory, sól i pieprz.
- Poczekaj do momentu, aż się zagotuje i zmniejsz moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem kolejną godzinę (lub aż uznasz że już jest okej ;).
TIP: Sekret smaku tego sosu tkwi w odpowiednio drobnym posiekaniu warzyw i dość długim czasie duszenia pod przykryciem.
Vegan spaghetti bolognese
RECIPE
INGREDIENTS
2 tbsp of oil
1 white onion
2 large carrots
2 celery stalks
3 cloves of garlic
1 cup of dry white wine
1 can of sliced tomatoes or passata*
1 cup of unsweetened plant based milk
pepper
salt
+ (optional) fresh basil
++ vegan parmesane (this)
* passata rustica is the best choice
PREPARATION
- Cut onion, carrots and celery stalks into small cubes and fry on olive oil. At the end of stewing add finely chopped garlic.
- Add shredded vegan „meat”. Fry a few minutes until gold.
- Add wine and stir constantly, let the alcohol evaporate.
- Add milk, tomatoes, salt and pepper.
- Wait until it boils and reduce the power. Cook under cover another hour (or until you decide it’s okay;).
BRAK KOMENTARZY