Wegański sos boloński

Do zrobienia tego sosu, zainspirował mnie produkt będący w 100% wegańskim odpowiednikiem mięsa mielonego (marki Naturli), który w minione wakacje do swojej oferty wprowadziła sieć sklepów Netto. Koszt opakowania był bardzo przystępny – 9,99 zł za 400 g. Niestety równie szybko jak się pojawił, to zniknął. Obecnie pojawił się w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia, w cenie 2 x wyższej. Ale bez problemu można go zastąpić np. sojowym granulatem lub mielonym tofu (Polsoja).

To nie jest bolognese jakie pamiętam z dzieciństwa, ta wersja idzie w stronę oryginalnej włoskiej receptury, która poza pomidorami zawiera mleko, białe wino, marchew i selera naciowego.

Wegański sos boloński – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy
1 biała cebula
2 duże marchewki
2 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów krojonych lub passata*
1 szklanka niesłodzonego roślinnego mleka
1 opakowanie wegańskiego mięsa mielonego**
pieprz
sól

+ (opcjonalnie) świeża bazylia
++ wegański parmezan (może być taki)

* najlepiej passata rustica, taka mniej przemielona niż klasyczna.
**używałam tego z Naturli, ale może być każde inne

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę, marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Dodaj rozdrobnione ręką wegańskie „mięso”. Smaż kilka minut, aż się nieco przyrumieni.
  3. Dodaj wina i nieustannie mieszając pozwól alkoholowi odparować.
  4. Dodaj mleko, pomidory, sól i pieprz.
  5. Poczekaj do momentu, aż się zagotuje i zmniejsz moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem kolejną godzinę (lub aż uznasz że już jest okej ;).

TIP: Sekret smaku tego sosu tkwi w odpowiednio drobnym posiekaniu warzyw i dość długim czasie duszenia pod przykryciem.


Vegan spaghetti bolognese

Wegański sos boloński – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

2 tbsp of oil
1 white onion
2 large carrots
2 celery stalks
3 cloves of garlic
1 cup of dry white wine
1 can of sliced ​​tomatoes or passata*
1 cup of unsweetened plant based milk
pepper
salt

+ (optional) fresh basil
++ vegan parmesane (this)

* passata rustica is the best choice

PREPARATION

  1. Cut onion, carrots and celery stalks into small cubes and fry on olive oil. At the end of stewing add finely chopped garlic.
  2. Add shredded vegan „meat”. Fry a few minutes until gold.
  3. Add wine and stir constantly, let the alcohol evaporate.
  4. Add milk, tomatoes, salt and pepper.
  5. Wait until it boils and reduce the power. Cook under cover another hour (or until you decide it’s okay;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.