Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
Często na grupie dla wegan pojawia się prośba o dania tanie, proste, niewymagające specjalnego sprzętu, ani składników. Łatwiej i taniej się nie da! Ziemniaki i cebula w Polsce dostępne są zawsze, a pomidory chyba właśnie teraz najtańsze. Można to danie wykonać w piekarniku, ale jak nie masz to wystarczy garnek. W wersji „na bogato” występuje wegański ser i kokosowe mleko.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
1,5 kg pomidorów
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
(opcjonalnie) 200 ml roślinnego mleka
(opcjonalnie) odrobina wegańskiego sera
TIP: Możesz użyć mleka bądź je pominąć, jak wolę z mlekiem, jest tłuste więc podbija smak, ale bez, też jest smaczne. Użyłam w tym przepisie mleka kokosowego z kartonu, jest odpowiednio tłuste, naturalnie słodkawe, ale po upieczeniu nie daje posmaku kokosa. To samo tyczy się sera, nie jest niezbędny, jest do wersji „na bogato”.
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i również pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Przygotuj sobie naczynie żaroodporne lub garnek. Zapiekankę można robić w piekarniku lub na kuchence.
- Na dnie pojemnika układaj warstwy ziemniaków, pomidorów, cebuli i czosnku, posypując je odrobiną soli i pieprzu. Układaj tak aż skończą ci się warzywa (ja wolę mieć więcej ziemniaków w stosunku do pomidorów i cebuli tak więc warstwę ziemniaczaną daję grubszą). Jeśli chcesz możesz dodać dodatkową warstwę startego wegańskiego sera pomiędzy cebulkę, a ziemniaki.
- Na koniec zalej wszystko niesłodzonym mlekiem roślinnym i zagotuj lub upiecz.
- Podczas gotowania kontroluj czy spód się nie przypala, w razie czego możesz przemieszać lub zmniejszyć gaz.
- Pieczenie nie wymaga takiej kontroli, ustaw naczynie pośrodku, w temperaturze 180-200 stopni.
- Zapiekanka jest gotowa jak ziemniaki staną się miękkie. Możesz ją chwilę przed końcem pieczenia, posypać startym wegańskim serem i poczekać, aż się trochę roztopi.
BRAK KOMENTARZY