Makaron z sosem kalafiorowym

Again and again sos typu „serowy”, w kolejnej wersji, tym razem kalafiorowej. Na Eat me please! był już sos z brokułami i podobny słonecznikowy. Wszystkie one zawdzięczają swój charakterystyczny smak płatkom drożdżowym, są równie proste i szybkie do przygotowania. O zaletach płatków drożdżowych pisałam tutaj. Ulubiony makaron z delikatnym sosem kalafiorowy, zyska na intensywności smaku po dodaniu świeżych ziół i posypaniu wegańskim „parmezanem”.

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 kalafior
1/2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/4 szklanki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1,5 pokrojonej w kostkę cebuli
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka wegańskiej margaryny (opcjonalnie)
sól himalajska
biały pieprz
cayenne

dodatki:
gotowane na parze warzywa np.: groszek cukrowy, zielona fasolka szparagowa, szpinak, zielone szparagi.
świeże zioła do posypania np.: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano.
wegański parmezan lub pokruszone orzechy.

+ bezglutenowy lub pełnoziarnisty makaron dla 4 osób

PRZYGOTOWANIE

  1. Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Wstaw wodę na makaron.
  3. W tym samym czasie na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, aż się lekko przyrumienią.
  4. Następnie dodaj do nich wino i pomieszaj aż odparuje alkohol, dodaj bulion i podduś jeszcze 2-3 minuty.
  5. Ugotowanego kalafiora umieść w misce wraz z cebulą i czosnkiem, mlekiem, płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przy pomocy blendera ręcznego zamień to wszystko w gęsty, jednolity sos.
  6. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i umieść z powrotem w garnku (w którym go gotowałaś/łeś). Dodaj sos, łyżkę margaryny (opcjonalnie), dokładnie wymieszaj i potrzymaj na małym ogniu dosłownie kilka minut.
  7. Makaron podawaj posypany świeżymi listkami pietruszki lub bazylii, wegańskim „parmezanem„, z dodatkiem zielonych warzyw np. groszku, szpinaku czy brokuła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.