Makaron z sosem kalafiorowym
Again and again sos typu „serowy”, w kolejnej wersji, tym razem kalafiorowej. Na Eat me please! był już sos z brokułami i podobny słonecznikowy. Wszystkie one zawdzięczają swój charakterystyczny smak płatkom drożdżowym, są równie proste i szybkie do przygotowania. O zaletach płatków drożdżowych pisałam tutaj. Ulubiony makaron z delikatnym sosem kalafiorowy, zyska na intensywności smaku po dodaniu świeżych ziół i posypaniu wegańskim „parmezanem”.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kalafior
1/2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/4 szklanki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1,5 pokrojonej w kostkę cebuli
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka wegańskiej margaryny (opcjonalnie)
sól himalajska
biały pieprz
cayenne
dodatki:
gotowane na parze warzywa np.: groszek cukrowy, zielona fasolka szparagowa, szpinak, zielone szparagi.
świeże zioła do posypania np.: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano.
wegański parmezan lub pokruszone orzechy.
+ bezglutenowy lub pełnoziarnisty makaron dla 4 osób
PRZYGOTOWANIE
- Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Wstaw wodę na makaron.
- W tym samym czasie na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, aż się lekko przyrumienią.
- Następnie dodaj do nich wino i pomieszaj aż odparuje alkohol, dodaj bulion i podduś jeszcze 2-3 minuty.
- Ugotowanego kalafiora umieść w misce wraz z cebulą i czosnkiem, mlekiem, płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przy pomocy blendera ręcznego zamień to wszystko w gęsty, jednolity sos.
- Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i umieść z powrotem w garnku (w którym go gotowałaś/łeś). Dodaj sos, łyżkę margaryny (opcjonalnie), dokładnie wymieszaj i potrzymaj na małym ogniu dosłownie kilka minut.
- Makaron podawaj posypany świeżymi listkami pietruszki lub bazylii, wegańskim „parmezanem„, z dodatkiem zielonych warzyw np. groszku, szpinaku czy brokuła.
BRAK KOMENTARZY